Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube

Dječji orkestar GLG-Petrinja


Još u najranijoj povijesti Gradske limene glazbe Petrinja ostali su zabilježeni podaci o podučavanju mladih glazbenika, članova našeg orkestra, kroz različite načine formalne ili neformalne glazbene izborazbe. Jedna od najznačajnijih metoda rada bila je ona kroz djelovanje u tzv. Maloj školi GLG Petrinja kroz koju su još od 19. stoljeća obučavani mladi glazbenici koji su s vremenom ravnopravno sa starijim kolegama zauzimali svoje mjesto u velikom puhačkom orkestru.

Tijekom duge povijesti GLG Petrinja često je ovakvo prenošenje znanja od starijih kolega na mlađe bilo i jedini način osposobljavanja mladih zainteresiranih za sviranje u puhačkom orkestru. Naime, kako u prošlosti u Petrinji nije bilo organiziranih glazbenih škola, ili su one djelovale s prekidima, a školovanja u njima bilo je ipak rezervirano za imućnije Petrinjce, kapelnici ili članovi orkestra uvijek su se, osim vođenja ili sviranja u Glazbi, bavili i poučavanjem svojih najmlađih sugrađana osnovama sviranja. U povijesti GLG Petrinja dokumentirano je da je najveći broj članova orkestra ponikao baš iz Male škole.

POVIJEST
POVIJEST

Fotografije dječjeg orkestra


Upravo na temeljima bogatih vlastitih iskustava stečenih u radu s mladima kroz Malu školu GLG Petrinja, uzevši u obzir prednosti i nedostatke dosadašnjeg načina rada te uvažavajući svjetske edukativne standarde, od 2011. godine pokrenut je novi specifični način izobrazbe mladih kroz rad u dječjem puhačkom orkestru.

Posebnom metodologijom rada koja uspješno kombinira individualni pristup s grupnim, tj. orkestralnim radom, oformljen je Dječji orkestar GLG Petrinja kojeg danas čini 40-ak mladih glazbenika starosti 10-15 godina. Svrsishodnost rada u ovakvom orkestru prepoznali su i glazbeni pedagozi iz Glazbene škole Frana Lhotke iz Siska, pa su tako u Dječji orkestar uključeni učenici odjela područne škole u Petrinji koji stječu dragocjena iskustva u orkestralnom sviranju.

Ovaj kvalitetan projekt prepoznat je i sufinanciran od više institucija, no najznačajnije su praćeni od strane Ministarstva regionalnog razvoja (projekt PSGO tijekom 2008-2010), Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta, uz čiju potporu je projekt provođen u periodu 2011-2015. godine, te Hrvatske banke za obnovu u razvoj (2015.).

Dječji orkestar danas svojim kvalitetnim i kontinuiranim radom pod vodstvom stručnog voditelja prof. Josipa Kapovića predstavlja ne samo inkubator budućih glazbenih kadrova velikog puhačkog orkestra GLG Petrinja, već i, održavajući svoje samostalne koncertne nastupe, važnog dionika kulturnog života Petrinje.

POVIJEST
Za više detalja o Dječjem okrestru GLG Petrinja i aktivno uključivanje u njegov rad kontaktirajte nas kroz kontakt obrazac, putem e-maila ili telefonskim pozivom.

Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Pristup informacijama | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com