Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube

Vijesti:

21. Petrinjski fašnik21. tradicionalni petrinjski fašnik

Petrinja, 25.2.2017.

PETRINJA – Današnju dugačku i masovnu šarenu i veselu Fašničku promenadu središtem Petrinje predvodile su Petrinjske mažoretkinje plesom, a Gradska limena glazba svirkom. GLG-i ovo je 21. subotnji Fašnik, što znači da ni s jednog nisu izostali. Za vjerno sudjelovanje na Trgu hrvatskih branitelja i danas su, kao uvijek, „plaćeni“ svježim krafnama.
–Ovdje nas je 30-tak iz Velikog orkestra, u našim prostorijama uvijek se zajednički kostimiramo, a danas izgledamo kao „Fifi i cvjetno društvo“, po nazivu popularnog dječjeg crtića. Ovo nam je prvi ovogodišnji izlazak u javnost, a cijela 2017. bit će pripremna za proslavu velikog jubileja 210. obljetnice društva, osnovanog 1808. godine-u očekivanju znaka za start od direktorice Turističke zajednice Ivanke Držaj, veli nam predsjednik Tomislav Komes.

 Izborna skupština GLG-a PetrinjaIzborna skupština GLG-a Petrinja

Petrinja 18.2.2017.

PETRINJA – Na večerašnjoj Izbornoj skupštini, petrinjski su GLG-ovci izabrali novo vodstvo. Za predsjednika, jednoglasno je ponovno izabran Tomislav Komes. U Upravni odbor izabrani su Davor Mazalin, Nikolina Ahel, Dorotea Dolenec i Magdalena Komes, koja ostaje i tajnica GLG-a. U Nadzorni odbor imenovani su Marin Čakarić, Jadranko Rokić i Marko Vuković.

Prethodno podnoseći izvješće o radu i financijsko izvješće za prošlu godinu, predsjednik Tomislav Komes rekao je kako je rad Velikog orkestra u prošloj godini bio obilježen stabilnošću.

„Bez nekakvih većih potresa, bez velikih stresova, rutinski smo odrađivali zadatke koje smo si postavili. Veliki orkestar je dodatno pomlađen na veselje svih nas i svi zadaci su bili kvalitetno ispunjeni“.

Nakon reizbora, novi /stari predsjednik najavio je kako će prioriteti u radu GLG-a u narednom razdoblju od 2017. do 2020. godine biti zadržavanje postojećih kriterija, financijske stabilnosti, kontinuiteta nastupa; pomlađivanje i omasovljavanje članstva kroz Dječji orkestar i suradnju s Glazbenom školom „Frana Lhotke“, stvaranje boljih uvjeta za rad kako Velikog, tako i Dječjeg orkestra, rad na stvaranju deficitarnih sekcija poput udaraljkaške, daljnje popunjavanje instrumentarija, aktivnije uključivanje u kulturni život lokalne zajednice, jačanje suradnje s drugim kulturnim društvima u Petrinji te pokušaj ponovnog oživljavanja bienalnih susreta „Prijatelji uz glazbu“.

GLG-ovci se nadaju kako će u narednom razdoblju uspjeti obnoviti i odore. Ipak, najvažnije pitanje koje žele riješiti je problem prostora.

„Kao primarni zadatak pred Upravu ćemo staviti pronalaženje adekvatnog prostora za rad“, najavio je Komes.

Plan rada za iduću godinu predstavio je maestro Josip Kapović, Metkovac koji je od 2009. godine umjetnički voditelj GLG-a Petrinja, a od listopada prošle godine i stanovnik Petrinje.

Izrazivši zadovoljstvo što imaju sve više mladih članova, Kapović je najavio kako ih u ovoj godini sve zajedno očekuje puno posla koji će odraditi kroz devedesetak proba. Prvi nastup imaju već 25. veljače na tradicionalnom Petrinjskom fašniku. Među izazovima koji ih očekuju u ovoj godini su i borba za nastup na Državnoj smotri u Novom Vindolskom u lipnju. (Smotra je to na kojoj su 2011. godine osvojili 2. mjesto). Kao najavu obljetnice koju slave sljedeće godine, u studenom planiraju organizirati izvedbu „Mise sv. Cecilije“ nizozemskog autora Jacoba de Haana. Koncert bi izveli zajedno s petrinjskim pjevačkim zborovima. Za kraj godine, naravno, pripremaju svoj tradicionalni „Blagdanski koncert“.

Skupštini GLG-a pridružio se i gradonačelnik Darinko Dumbović.Božićni koncertBožićni koncert Gradske limene glazbe Petrinja

Hrvatski dom Petrinja, 30.12.2016.

Božićni koncert Gradske limene glazbe Petrinja

 

Gradska limena glazba Petrinja održala je tradicionalni božićni koncert u Velikoj dvorani Hrvatskog doma te publici priuštila pregršt blagdanskih kompozicija, kako domaćih tradicionalnih tako i globalno poznatih božićnih melodija.

 Na ovom koncertu uz Glazbu kao gosti nastupili su i vokalni solisti tako da su večer svojim nastupom obilježili već afirmirani petrinjski izvođači Dario Bursač, Dora Lovreković te Laura Sučec.  Svatko od njih izveo je par tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama u kombinaciji  s popularnim svjetskim skladbama, a Dora Lovreković izvela je pjesmu Molitva čiji je tekst napisao Hrvoje Bobinac, a melodiju skladao petrinjski profesor Mladen Čakarić u aranžmanu Olje Dešić.Na koncertu je također nastupila i poznata mezzosopranistica Tihana Herceg Ivšić, profesorica pjevanja u glazbenoj školi Frana Lothke u Sisku.

Ovogodišnji blagdanski koncert sastojao se od presjeka hrvatskih božićnih pjesama. Gradska limena glazba najavljuje bogate planove za iduće dvije godine jer 2018. godine slavi 210 godina postojanja. Ovu 2017. godinu ćemo iskoristiti kao svojevrsni intro u ono što planiramo za 2018. godinu. Iduće godine ćemo obilježiti obljetnicu osnivanja dječjeg orkestra jer će to biti već peta godina kako smo započeli taj projekt. Trenutno brojimo 42 djece što je zavidna brojka jer nijedan amaterski dječji orkestar u Hrvatskoj nema takav projekt koji obuhvaća rad s djecom u tolikom broju i na toj kvalitativnoj razini.“, objasnio je Kapović te najavio prvi božićni koncert u izvedbi dječjeg orkestra i projekt posvećen blagdanu svete Cecilije za što smatra da će biti koncert koji će ljudima zbilja ostati u sjećanju.

 

 

Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com